Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Samo za članove 3

+47
Hyperactive
dane
Sensui
Tazz
Macijauskas
Imperator
Gencha
Junglezburn
mlekadzija
srb
Anti-RTS
PingPong
NenadBG
Talicni Tom
Danny Trejo
drexler
vlada
wolfvaga
Djole
Zemljoradnik
Mihael
Gale
familija
Zoro
Koleman
sexdrogabodiroga
superhik
Sergej
2bad4u
Everton
fizicar
Nolle
lazarminator
Markos
XXL
air slavkan
bigZ
Psycho
Ray Allen
ZuLuofVozdovac
blagoje
Bodi Bond
Dule Kecman
Novica-Ubica
Marko
markoo
slobokv83
51 posters

Strana 13 od 40 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Sledeći

Ići dole

Samo za članove 3 - Page 13 Empty Re: Samo za članove 3

Počalji od Koleman Sub 24 Sep 2011 - 3:55

Neke reci se ne mogu prevesti, mislim bilo bi glupo.
To mi je slicno kao da se prevodi pravac u muzici, npr. Rock&Roll Smile
Koleman
Koleman
mvp
mvp

Datum upisa : 05.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od fizicar Sub 24 Sep 2011 - 3:56

NenadBG ::pick and roll najcesce dva na dva,ali nije dovoljno precizno,jer je i pick and pop onda isto dva na dva...ima dosta stvari za koje nemamo odgovarajuce reci na srpskom...

Pričam baš o transkribovanju. Ne o našim rečima za to. Recimo u srpskom jeziku je pravilno reći onlajn resursi, tj. online se transkribuje kao onlajn.
fizicar
fizicar
prva petorka
prva petorka

Datum upisa : 25.11.2010
Godina : 38

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Gale Sub 24 Sep 2011 - 4:10

Kako ide nasa rec za "transkribuje" ? Very Happy
Gale
Gale
mahač peškirom
mahač peškirom

Datum upisa : 28.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Imperator Sub 24 Sep 2011 - 4:11

fizicar ::Ajd kad je ova tema u opticaju. Bilo bi dobro izdefinisati neke košarkaške termine na srpskom jeziku.

pick and roll
pick and pop
alley up
Kako se ovo transkribuje kod nas?

Ovi termini su se odomacili kod nas i treneri i igraci ih ne prevode. Mislim da ni nema potrebe za srpskim terminima, kada su gore navedeni adekvatni. 2 na 2 ne odgovara ovome jer igra izmedju 2 igraca odbrane i 2 igraca napada moze da podrazumeva mnogo kombinacija, dok su "roll" i "pop" imena za konkretne akcije!

P.S. Ja recimo koritim glagol "guglovati" i ne planiram da ga prevodim, jer je jasan po sebi. Engleski ima vecu dozu prakticnosti i jezgrovitosti u odnosu na srpski, a sa srpskim prevodom "guglovanja" bi samo unakaradio ovu rec.

Imperator
Imperator
šesti igrač
šesti igrač

Datum upisa : 03.10.2010
Godina : 40

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ray Allen Sub 24 Sep 2011 - 4:43

Smeta mi kad komentator kaze da je igrac imao PAR dobrih prilika. Ne kaze se PAR vec NEKOLIKO. Reci PAR bilo bi ispravno samo ako je igrac DVA puta bio u prilici za pogodak.
Ray Allen
Ray Allen
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od fizicar Sub 24 Sep 2011 - 4:44

Imperator ::
fizicar ::Ajd kad je ova tema u opticaju. Bilo bi dobro izdefinisati neke košarkaške termine na srpskom jeziku.

pick and roll
pick and pop
alley up
Kako se ovo transkribuje kod nas?

Ovi termini su se odomacili kod nas i treneri i igraci ih ne prevode. Mislim da ni nema potrebe za srpskim terminima, kada su gore navedeni adekvatni. 2 na 2 ne odgovara ovome jer igra izmedju 2 igraca odbrane i 2 igraca napada moze da podrazumeva mnogo kombinacija, dok su "roll" i "pop" imena za konkretne akcije!

P.S. Ja recimo koritim glagol "guglovati" i ne planiram da ga prevodim, jer je jasan po sebi. Engleski ima vecu dozu prakticnosti i jezgrovitosti u odnosu na srpski, a sa srpskim prevodom "guglovanja" bi samo unakaradio ovu rec.

Mislim da se nismo razumeli. Ja uopšte ne pričam o prevođenju već o transkripciji.
fizicar
fizicar
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZuLuofVozdovac Sub 24 Sep 2011 - 5:03

Imperator ::P.S. Ja recimo koritim glagol "guglovati" i ne planiram da ga prevodim, jer je jasan po sebi. Engleski ima vecu dozu prakticnosti i jezgrovitosti u odnosu na srpski, a sa srpskim prevodom "guglovanja" bi samo unakaradio ovu rec.

Реч ''гугловати'' не постоји ни у енглеском ни у српском језику, то је просто сленг и као такав га треба по сопственом нахођењу користити у свакодневном говору. Исправљати некога зато што је рекао гугловати би било као исправљати некога зато што је рекао ''сома марака''. Е сад проблем је само што у писању не би требало кортистити речи сленга, мада ја форуме доживљавам као неформални разговор, тако да и ту нема места исправкама кад је сленг у питању, ја исправљам некога само за оно за шта бих га подјебавао да причамо у аутобусу (еуро, хвали ми нешто и сл.)...
ZuLuofVozdovac
ZuLuofVozdovac
mvp
mvp

Datum upisa : 06.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Koleman Sub 24 Sep 2011 - 5:20

Bojim se da ne odvalim ali nekako kapiram da je to ovo:
Pik end rol
Pik end pop
Koleman
Koleman
mvp
mvp

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ray Allen Sub 24 Sep 2011 - 5:20

Bas volim filmove sa tuznim hepiendom.
Ray Allen
Ray Allen
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od fizicar Sub 24 Sep 2011 - 5:23

Koleman ::Bojim se da ne odvalim ali nekako kapiram da je to ovo:
Pik end rol
Pik end pop

Ja bih rekao zajedno. Kao rentakar. Dakle pikenrol, pikenpop... Mada zaista ne znam.
fizicar
fizicar
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Koleman Sub 24 Sep 2011 - 5:27

fizicar ::
Koleman ::Bojim se da ne odvalim ali nekako kapiram da je to ovo:
Pik end rol
Pik end pop

Ja bih rekao zajedno. Kao rentakar. Dakle pikenrol, pikenpop... Mada zaista ne znam.
Ja izgovaram sa d.
Koleman
Koleman
mvp
mvp

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od 2bad4u Sub 24 Sep 2011 - 6:02

ZuLuofVozdovac ::
bigZ ::Znaci jedemo evrokrem a ne eurokrem.

Не зато што је то назив бренда... ти можеш свој производ да назовеш Еуро-Јуро-крем ако хоћеш. Можеш да га назовеш СтоДркема крем и зваће се онако како си га назвао...

А Евро је валута која је на сваком језику у званичном воклабулару онако дефинисана како се изговара назив континента....

Koliko sam uspeo poslednji put da vidim, prilikom gledanja u novčanicu EUra, video sam da piše EUro, a ne Evro. Ali Bože moj SrBski jezik je čudo, mnogi se iskenjaju po istom pa hoće i druge da nauče tome... Very Happy Very Happy Very Happy
2bad4u
2bad4u
prva petorka
prva petorka

Datum upisa : 23.10.2010
Godina : 49

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marko Sub 24 Sep 2011 - 6:10

2bad4u ::
ZuLuofVozdovac ::

Не зато што је то назив бренда... ти можеш свој производ да назовеш Еуро-Јуро-крем ако хоћеш. Можеш да га назовеш СтоДркема крем и зваће се онако како си га назвао...

А Евро је валута која је на сваком језику у званичном воклабулару онако дефинисана како се изговара назив континента....

Koliko sam uspeo poslednji put da vidim, prilikom gledanja u novčanicu EUra, video sam da piše EUro, a ne Evro. Ali Bože moj SrBski jezik je čudo, mnogi se iskenjaju po istom pa hoće i druge da nauče tome... Very Happy Very Happy Very Happy

Kad vec komentarises na taj nacin... pogledaj na koliko razlicitih jezika pise naziv kontinenta na novcanici, pa ce ti ponesto biti jasnije Smile

Marko
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Markos Sub 24 Sep 2011 - 6:23

Markos
Markos
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od 2bad4u Sub 24 Sep 2011 - 6:23

Marko ::
2bad4u ::

Kad vec komentarises na taj nacin... pogledaj na koliko razlicitih jezika pise naziv kontinenta na novcanici, pa ce ti ponesto biti jasnije Smile

Nemam kod sebe ni jednu novčanicu! Je l' piše osim naziva kontitenta na različitim jezicima i naziv novčanice na svim tim jezicima?
2bad4u
2bad4u
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Markos Sub 24 Sep 2011 - 6:28

Ne vidim kakve veze imaju ovi vasi postovi sa ovom temom na kojoj ih objavljujete... Smile
Markos
Markos
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od blagoje Sub 24 Sep 2011 - 6:28

На срПском језику правилно је рећи еВро, али никоме не браним ни да га зове фернандо.

Узгред:
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/t45169.sr.html
blagoje
blagoje
prva petorka
prva petorka

Datum upisa : 28.10.2010
Godina : 39

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od fizicar Sub 24 Sep 2011 - 6:29

Markos ::Gubimo 8 razlike od Olympiacosa na poluvremu...
http://www.isolabasket.it/altro-basket/varie/ib-news/international-basketball-tournament-city-of-cagliari statistika...

Zašto Lou nije u timu?
fizicar
fizicar
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Djole Sub 24 Sep 2011 - 6:32

http://www.isolabasket.it/altro-basket/varie/ib-news/international-basketball-tournament-city-of-cagliari statistika...

Zašto Lou nije u timu?

Lo, kad se vec ispravljamo ceo dan... plez1
Djole
Djole
prva petorka
prva petorka

Datum upisa : 29.10.2010
Godina : 36

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Markos Sub 24 Sep 2011 - 6:33

Zašto Lou nije u timu?

neka manja polu povreda,nista strasno....
Markos
Markos
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lazarminator Sub 24 Sep 2011 - 6:44

Mi protiv Olimpojakosa dobro odigrasmo prvu cetvrtinu (samo -1), ali onda ne ubosmo ni vola u kupusu. Nikako napadacki da proradimo. Mislim da bi ovaj Milosavljevic trebao bre vise inicijative da preuzme. Sinak, lopta u ruke, pa resavaj.
-15 u 27. minutu-
lazarminator
lazarminator
prva petorka
prva petorka

Datum upisa : 12.11.2010
Godina : 46

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZuLuofVozdovac Sub 24 Sep 2011 - 8:14

2bad4u

Не видим одакле потиче потреба да браниш идеју коришћења речи ЕУРО. Једноставно то није правилно на српском језику, тачка и крај, ако ти сва дата рационална објашњења нису довољна, онда лепо погледај 395. стрну ''Великог речника страних речи и израза'' (Клајн-Шипка) и то би ти било. Ако после тога наставиш да просипаш овакве глупости, значи да си недоказан.

То што на њему пише је само последица званичне номенклатуре у земљама које су у еврозони, како нове земље буду улазе тако ће се и садржај написаног мењати. Узгред, на самој новчаници осим EURO пише и EYRO јер је тако правилно на грчком језику. Ево као што написа благоје ускоро ће писати и на бугарском ЕВРО, али то опет неће занимати Јапанце који ће га звати онако како они називају Европу... То шта је правилно на неком језику одлучује савет за стандардизацију језика те земље, а не Пера и Жика док вршећи велику нужду гледају новчаницу...

Ако си погледао боље саму новчаницу, видео си да назив Европске централне банке се пише са 5 различитих скраћеница, управо зато што се сама институција различито зове на различитим језицима. Истовремено то ЕУРО је у Немачкој ''Ојро'' а у Енглеској ''Јуро''.

Али није ми јасно како ти није пало на памет да нпр Жилет бријаче зовеш Гилет јер боже мој тако пише на њима?

Када би људи који говоре неправилно барем половину времена које губе измишљајући глупе егзибиције зашто је то правилно искористили да нешто науче, били би смо најписменија нација на свету.
ZuLuofVozdovac
ZuLuofVozdovac
mvp
mvp

Datum upisa : 06.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od 2bad4u Sub 24 Sep 2011 - 9:09

Samo branim one koji govore a i pišu EUro, jer je i to ispravno, a povela se rasprava. Zapravo neki su počeli da ih ispravljaju, kako nepravilno pišu (govore).
Smeta mi kada neko piše jer umesto je l' (u upitnom smislu reči), pa ne potenciram ispravnost. Smeta mi kada napišeš hvali (fali), umesto nedostaje.... Ipak ne potenciram ispravnost i kvalitetno korištenje maternjeg nam jezika, dok ne preterate...

Ali, s obzirom da je ovo košarkaški forum, sa ovim postom završavam nekošarkaške teme.

Poslednji izmenio 2bad4u dana Sub 24 Sep 2011 - 9:28, izmenjeno ukupno 1 puta
2bad4u
2bad4u
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ray Allen Sub 24 Sep 2011 - 9:18

Mene je profesorica ucila da je pravilno jer, a ne jel.
Ray Allen
Ray Allen
prva petorka
prva petorka

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 13 od 40 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Sledeći

Nazad na vrh