Svaštara 1
+37
sexdrogabodiroga
Psycho
lazarminator
2bad4u
blagoje
Tazz
Hyperactive
Sergej
KKP
Marija
superhik
vlada
Gencha
Zemljoradnik
Ray Allen
Grobi
drexler
Naissus
Zoro
TheGodfather
markoo
Zolja
mlekadzija
Everton
expert
Mickey
Geograf
wolfvaga
Tenenac
Macijauskas
Nolle
Mihael
Dule Kecman
Markos
Imperator
Junglezburn
Bodi Bond
41 posters
Strana 16 od 40
Strana 16 od 40 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 28 ... 40
Re: Svaštara 1
Je l' znate mozda neki dobar sajt gde mogu da vezbam slaganje vremena iz engleskog?
Marija- mahač peškirom
- Datum upisa : 05.10.2010
Godina : 30
Marija ::Je l' znate mozda neki dobar sajt gde mogu da vezbam slaganje vremena iz engleskog?
U engleskom jeziku je međusobni odnos vremena mnogo strože regulisan nego u srpskom jeziku. Ako je glagol u glavnoj rečenici u prošlom vremenu, glagol ili glagoli u zavisnoj rečenici koji izražavaju istovremenu radnju moraju takođe biti u prošlom vremenu.
Primeri:
She sang all the morning because she felt very happy. Pevala je celog jutra jer je bila vrlo srećna.
He drank because he was thirsty. Pio je zato što je bio žedan.
When he couldn't write it, how could he say it? Kad nije to mogao da napiše, kako može da kaže?
Ako se glagolom u zavisnoj rečenici kazuju zakoni prirode ili opšte poznate istine ili uobičajene činjenice i radnje, takav glagol može ostati u prezentu iako je glagol glavne rečenice u prošlom vremenu.
He wanted to know why I go there every day. Hteo je da zna zašto ja idem tamo svakog dana.
I was told that you are his son. Kazali su mi da si ti njegov sin.
Columbus was sure that the earth is (was) round. Kolumbo je uveren da je zemlja okrugla.
Ako je glagol u glavnoj rečeneci u prošlom vremenu, glagoli u zavisnoj rečenici koji izražavaju prehodnu radnju moraju biti stavljeni u pluskvamperfekt.
I thought I had seen him. Mislio sam da sam ga video.
They went home after they had finished their work. Otišli su kući kada su završili svoj posao.
I hoped that they had not been waiting very long. Nadao sam se da nisu dugo čekali.
PRIMEDBA:
1. Međutim, ako su radnje uzastopne, tj. neposredno slede jedna za drugom, u svim rečenicama se upotrebljava prošlo vreme.
When I came home I found the letter on the table. Kad sam došao kući našao sam pismo na stolu.
He entered the room, opened the window, took a book and sat down to read it. Ušao je u sobu, otvorio je prozor, uzeo knjigu i seo da čita.
When they went we hurried to pack our things. Kada su otišli požurili smo da spakujemo svoje stvari.
2. Kad radnja zavisne rečenice prethodi radnji glavne rečenice ali se dogodila u određenom trenutku ili periodu u prošlosti, onda se upotrebljava prošlo vreme.
I knew that he left England in 1980. Znao sam da je otišao iz Engleske 1980. godine.
We were informed that they arrived here last year. Obavestili su nas da su oni stigli ovamo prošle godine.
He said that he was born before the war. Rekao je da je rođen pre rata.
Ako je glagol u glavnoj rečenici u prošlom vremenu glagoli u zavisnoj rečenici koji izražavaju buduću radnju moraju biti u futuru u prošlosti tj, should/would + infinitive.
He said that he would come at five. Kazao je da će doći u 5.
We read a lot of plays because we thought that would be a good way of learning the language. Čitali smo mnoge komade jer smo mislili da će to biti dobar način da naučimo jezik.
I was sure that I wouldn't do that.
Ako je glagol u glavnoj rečenici u prezentu, sadašnjem perfektu ili u futuru, glagol u sporednoj rečenici može biti u bilo kom vremenu koji kontekst ili situacija zahtevaju.
He drinks because he is thirsty. Pije zato što je žedan.
He drinks because he was thirsty. Pije zato što je bio žedan.
He drinks because he will be thirsty. Pije zato đto će biti žedan.
He says he is very happy. Kaže da je vrlo srećan.
He has just told me he is very happy there. Upravo je kazao da je ovde vrlo srećan.
He will tell you he is very happy here. Kazaće vam da je ovde vrlo srećan.
Vežbanja:
http://usefulenglish.ru/grammar/tenses-exercise-nine
http://www.tolearnenglish.com/exercises/exercise-e.....-48482.php
http://home.zcu.cz/~jhamarov/Gr_sequence_index.htm
Markos- prva petorka
- Datum upisa : 03.10.2010
Bodi, Grobi, mlekadzijo i ostali sa ovlašćenjima, skoknite do kosarka.rs i podelite par banova ako vas ne mrzi... Ozbiljan sam...
Junglezburn- mvp
- Datum upisa : 02.10.2010
Godina : 38
Lokacija : Balkan - strasti, poroci, nedoumice, odsustvo samokontrole...
Junglezburn ::Bodi, Grobi, mlekadzijo i ostali sa ovlašćenjima, skoknite do kosarka.rs i podelite par banova ako vas ne mrzi... Ozbiljan sam...
Banujite one BARONCINE,a ne mene,petnaest dana ste me banovali zato sto sam napusio jednog koji je pisao slicne gluposti kao ovi sad.
P.S. I sada moram Jungl-a da cimam oko postavljanja mojih tipova tamo.
Markos- prva petorka
Pravo da ti kazem, mrzi me! Stvarno nemam ni vremena ni zivaca da citam one gluposti! Ja sam kosarka.rs batalio, ako vlasnike sajta nije briga kako ce da izgleda forum, sto bi mene, ja nemam nikakve koristi od toga! Ako tebe ne mrzi, da cu ti ja moju sifru pa ih kaznjavaj...Junglezburn ::Bodi, Grobi, mlekadzijo i ostali sa ovlašćenjima, skoknite do kosarka.rs i podelite par banova ako vas ne mrzi... Ozbiljan sam...
Grobi- mahač peškirom
- Datum upisa : 04.10.2010
Godina : 36
Ljudi su tamo počeli mene da mole da delim banove...
Pogledajte ako neko od kandidata ima istu IP adresu, tj. da li imaju dvojne naloge pa ih banujte, meni se čini da ima i takvih... Sigurno se neko iznervirao što je ranije banovan pa sad spamuje... Kao Markos...
Pogledajte ako neko od kandidata ima istu IP adresu, tj. da li imaju dvojne naloge pa ih banujte, meni se čini da ima i takvih... Sigurno se neko iznervirao što je ranije banovan pa sad spamuje... Kao Markos...
Junglezburn- mvp
Grobi ::Pravo da ti kazem, mrzi me! Stvarno nemam ni vremena ni zivaca da citam one gluposti! Ja sam kosarka.rs batalio, ako vlasnike sajta nije briga kako ce da izgleda forum, sto bi mene, ja nemam nikakve koristi od toga! Ako tebe ne mrzi, da cu ti ja moju sifru pa ih kaznjavaj...Junglezburn ::Bodi, Grobi, mlekadzijo i ostali sa ovlašćenjima, skoknite do kosarka.rs i podelite par banova ako vas ne mrzi... Ozbiljan sam...
hohohoh koja bi to ludnica bila kad bih ja saznao sifru,pa tamo bi ostalo samo dva korisnika
Markos- prva petorka
Junglezburn ::Ljudi su tamo počeli mene da mole da delim banove...
Nemam majke mi
Markos- prva petorka
Ima i onih sa dobrim smislom za humor..Znaci Veseli je alkos. Mora da drmne dve tri pred tekmu da bi ubo bacanja. Vec ga vidim kako sa Todoricem razmenjuje pljosku...
Dule Kecman- mvp
Godina : 34
Grobi, hvala, ali preskočiću... Možda neki drugi put...
Daj Markosu da skine sebi ban...
Junglezburn- mvp
Junglezburn ::Grobi, hvala, ali preskočiću... Možda neki drugi put...
Ja jedva cekam da mi skinu,pa ponovo da raspalim po ovim Baronima
Markos- prva petorka
hahaha ovom nemojte da date ban, nego da bude moderatorDule Kecman ::Ima i onih sa dobrim smislom za humor..Znaci Veseli je alkos. Mora da drmne dve tri pred tekmu da bi ubo bacanja. Vec ga vidim kako sa Todoricem razmenjuje pljosku...
TheGodfather- šesti igrač
- Datum upisa : 07.10.2010
моја шифра је лазарони(латиницом). пун ми је пиииии тог форума. прочитам само сваштару понекад и то је све. ко год хоће нека се логује па и нека пише шта год хоће, мене не занима више то срање. овде је милина
mlekadzija- prva petorka
Godina : 43
nece nesto,pise greska .mlekadzija lazaroni
Korisnicko ime-mlekadzija
sifra-lazaroni
jer tako???
Korisnicko ime-mlekadzija
sifra-lazaroni
jer tako???
Poslednji izmenio Markos dana Pon 25 Okt 2010 - 9:55, izmenjeno ukupno 1 puta
Markos- prva petorka
hahaha udji mlekadzija majke ti na temu partizan, nisam ni ja dugo bio, idem samo na svastaru, i sad citam one ludake bolji su od svakog filma
Znaci, sledeci put kad te iznerviraju deca - na kosarka.rs!
Znaci, sledeci put kad te iznerviraju deca - na kosarka.rs!
Sad cu ja da se ulogujem, da stavim Partizanov grb na avatar, i da pisem grobarske pesme...mlekadzija ::моја шифра је лазарони(латиницом). пун ми је пиииии тог форума. прочитам само сваштару понекад и то је све. ко год хоће нека се логује па и нека пише шта год хоће, мене не занима више то срање. овде је милина
@Markos
Nemoj da ti padne na pamet da se ulogujes na mlekadzijin profil...
Grobi- mahač peškirom
hohoho evo me hvala mlekadzija
Markos- prva petorka
маркосе, сад сам пробао и хоће. ае опет покушај.
куме, ућићу као гост
куме, ућићу као гост
mlekadzija- prva petorka
https://www.youtube.com/watch?v=bwFLU_NHy2U&feature=related
ovako trenutno izgleda forum kosarka rs
ovako trenutno izgleda forum kosarka rs
Everton- prva petorka
Ovo sam napisao samo:
[QUOTE=mlekadzija]Molim vas nemojte vise da pisete informacije koje nisu 100% tacne ili cu morati da dodelim ban to je poslednje sto zelim.Hvala na razumevanje.[/QUOTE]
[QUOTE=mlekadzija]Molim vas nemojte vise da pisete informacije koje nisu 100% tacne ili cu morati da dodelim ban to je poslednje sto zelim.Hvala na razumevanje.[/QUOTE]
Markos- prva petorka
@Markos bas si me razocarao ja se kladio da ces bar 3 banovati ....
Everton- prva petorka
о јбм те у хвала на разумевањЕ
mlekadzija- prva petorka
Everton ::@Markos bas si me razocarao ja se kladio da ces bar 3 banovati ....
Pa nije uredu da mi Mlekadzija sifru i punu vlast sad da odmah iskoristim,prvo sledi opomena,pa opomena u pp i na kraju ban.
Markos- prva petorka
Bravo Markose, potrefio si mlekadzijine gramatičke sposobnosti, sada niko neće posumnjati da to nije on...
Junglezburn- mvp
hahahahahahahaJunglezburn ::Bravo Markose, potrefio si mlekadzijine gramatičke sposobnosti, sada niko neće posumnjati da to nije on...
Strana 16 od 40 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 28 ... 40
Strana 16 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu