Svaštara 6
+44
Gale
Geograf
Everton
lazarminator
Gencha
Markos
air slavkan
Hyperactive
Zemljoradnik
blagoje
Nolle
Tazz
wolfvaga
Marija
Danny Trejo
Manu
Sergej
Karadjordje
bigZ
dane
fizicar
Talicni Tom
superhik
drexler
Kure
expert
XXL
Naissus
Ray Allen
Sensui
2bad4u
Koleman
familija
mlekadzija
Bodi Bond
Anti-RTS
Djole
ZuLuofVozdovac
slobokv83
Junglezburn
Macijauskas
Mihael
PingPong
Dule Kecman
48 posters
Strana 26 od 40
Strana 26 od 40 • 1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 33 ... 40
Re: Svaštara 6
Ajde ne preteruj, pa imam 13 godina prednosti.Macijauskas ::Pa zanima i mene, ali se pored vas nekoliko ovde ponekad osecam kao tupan neki, kad vidim koliko je moje neko elementarno znanje ispod vaseg nivoa.
Zemljoradnik- prva petorka
- Datum upisa : 01.10.2010
Godina : 44
Zemljoradnik ::
Izgleda da me nisi razumela... Govorni jezik se menja i ne možeš da ispeglaš sve dijalekte, da nateraš sve ljude da govore isto. A i čemu to? Književnik jezik se menja vrlo sporo, taman toliko da prati zajedničke promene u većini dijalekata (ili u najzastupljenijim dijalektima) tako da svi i dalje mogu da ga razumeju. U suprotnom, kada se književni jezik ne bi menjao ni to malo, došli bi ponovo u apsurdnu situaciju da književni jezik razume samo jedan mali broj obrazovanih ljudi i to tek nakon što ulože određeni trud da ga nauče, kao što je bilo sa slavenoserbskim (zvao se sa "b") u XIX veku. Pravopis i gramatika treba da prate te promene i to je to. Pročitaj neku knjigu od pre 50 godina i videćeš male razlike u odnosu na današnji književni jezik, ali ipak postoje. Što dalje ideš, razlike su sve veće. Za to vreme, sleng se menjao mnogo brže, kao i većina dijalekata, ali poenta je da u svakom trenutku što više ljudi koji govore srpski jezik (bez obzira na dijalekat) razume trenutni književni srpski.
Ja sam protiv stranih konstrukcija i slenga u književnim delima, osim kada je delo takvo da zahteva poseban stil. Ali svakako ih ne treba potpuno izbaciti. Svaka knjiga koja se napiše današnjim slengom, predstavlja fosil za neke buduće istraživače jezika, tako da s te strane nije u pitanju uzalud bačen papir.
Pa to da, ali eto vidis kako se i kod onih koji su visoko obrazovani javljaju greske u konstrukciji, i oni skoluju druge na taj pogresan nacin i sutra ce ti ljudi koji su pogresno uceni, uciti druge na isti pogresan nacin, sa mozda i svojom nekom verzijom znanja pun gresaka. Sto se tice te neke promene pisanja, izgovaranja od slavenoserbskom do naseg srpskog, u njemu vidim samo te promene sa fonoloske i foneticke strane. Ima i izmena u recima, da neke postanu arhaizmi, pa se uvedu neke nove iz nekog jezika. Ali, da li neki ljudi bez obzira na dijalekat, i znanja iz gramatike i pravopisa znaju sta je pisac hteo da kaze? Mi na prevodu radimo knjizevne tekstove i puno puta se ne prepozna oblik glagola u nekom vremenu (kada mi zalupi sibzonktiv pluskvamperfekta, pa se ja zeznem i mislim da je Kondicional druga forma, pa moram da vidim sta mi je pre tog glagola islo... ili sinonimi, homonimi..) . Moji, recimo, ne razumeju kada im ja nesto procitam iz nekog romana. A da ne govorim kada su imali obicaj da listaju i citaju neke knjige iz ostalih predmeta (hemija, muzicko, biologija, pa i same gramatike). "Nista ti ja ovo ne razumem. Ovo ja nisam ucio."
Ok je kada zahteva neki poseban stil jer je neka knjiga tako napisana, pa moramo da prevedemo tako da prenesemo autorove reci na pravi nacin ali da bude u duhu srpskog jezika. Ako je on tamo napisao (ili je napisao reci, stavio pod navodnike) reci koje se koriste u slengu a izgovorio ih je neki njegov lik iz romana, onda i mi moramo da upotrebimo neke ekvivalente reci slenga u nasem a da odgovaraju slengu tog jezika sa kog prevodimo. (al' sam zapetljala..).
Ali (sto volim ovo ali...) na TV i svim ostalim medijima (a vala i u knjigama) se nalaze jako lose stvari, velike greske a to ne bi smelo, jer su one izvor znanja, sirenja pravilnog pricanja, kulturnog pricanja, izrazavanja, ponasanja, misljenja, razmisljanja... Ako to propadne (a propada) onda cemo ostati na dva ili tri slova koja ce cini rec i to ce imati znacenje cele recenice. Kao one elipticne recenice, gde stavimo samo jednu rec i kao iz toga vidimo znacenje. Plasim se da ce nestati pravila gramaticka, da ce samo ostati na tim neki recima, sa apostrofima ili cemo i mi dobiti neko nemo e jer se eto cuje vazduh, da ce vrrrlo mali broj zaista znati pravila i razumeti sta se govori. Zamisli sleng kroz par godina na Dnevniku i bez padezi, a menjaju glagole kako im padne na pamet. Odose i pravila i jezik i sve...
PingPong- šesti igrač
- Datum upisa : 24.08.2011
Pa gramatika i pravopis upravo treba da služe piscima i novinarima, tu nema zbora. A da kod nas to niko ne prati, to je odavno jasno. S tim što kod nas pravopise piše Ivan Klajn i njemu slični dinosaurusi. Samo čekam kad će više da umre, da i našem pravopisu svane... Jednom mi je lektorka, služeći se njegovim svežim pravopisom, "Škotlanđanka" promenila u "Škotkinja". Prvo, taj oblik ne postoji nigde u srpskom govornom jeziku, barem ne da ja znam, a drugo, zašto nije "Škotica" ako je već hteo da izmišlja novi oblik... Po njemu je "Škotlanđanka" suviše germansko, te stoga... Pa majka mu stara, i naziv države, koji je osnova za ovu reč, je germanski! Ajde, udavismo temu...
Zemljoradnik ::"Škotkinja"
ZuLuofVozdovac- mvp
- Datum upisa : 06.10.2010
A da li se secate famoznog SP 2006 u fudbalu? Da li su Ganci, Ganjani...Na kraju je rezime bio da Ganci ne moze da se govori u prenosu jer ima i drugo znacenje. To je otvoreno komentator rekao u prenosu meca protiv Brazila. Malo je reci da sam bio sokiran.
Koleman- mvp
- Datum upisa : 05.12.2010
A sad malo muzika... Moderni instrumentalni džez-rok:
Jao, danas subota.. Valjda ce postaviti na YT, tamo odgledah prvih 6 epizoda. Ima fenomenalnih, oni koji pevaju ovu vrstu muzike kao Ana, pa onda narodne, ali one prave narodne, pa onda jazz, blues, jedan mali sa kovrdzavom kosom mi je bas bio simpa, i onaj iz prve epizode, ako se ne varam..
4:34 - 4:57
4:34 - 4:57
PingPong- šesti igrač
Prošao je taj kovrdžavi danas dalje, u TOP 45.
Ja sam se u ovu...
Ja sam se u ovu...
Nolle- mvp
- Datum upisa : 03.10.2010
ahaha Ja sam se snuzdila kada sam ukapirala da je mladji i od moje sestre. Reko' al sam srece... ili su previse mali, ili su previse stari. Strajkujem
Skokni do NS-a, tamo gde ona radi, spremis zasedu sa njenim djacima, serenada, ruza, i ... posle nas zoves na po jednu rakijicu
Skokni do NS-a, tamo gde ona radi, spremis zasedu sa njenim djacima, serenada, ruza, i ... posle nas zoves na po jednu rakijicu
PingPong- šesti igrač
A nešto i za Bodija, da se ne uvredi . Evo kako nastaju kafanski hitovi, konkretno Lela Vranjanka:
Onda i klezmer verzija:
I na kraju ono što svi znate, ali niste imali pojma da je u pitanju ista pesma:
I još jedan klezmer iz koga je sigurno nastao neki kafanski hit, samo ih ja ne poznajem dovoljno, ne znam koji je... Nažalost, nema ga na youtube-u, ovde može da se čuje:
http://www.reverbnation.com/artist/song_details/5867231 (ono Play dugme s leve strane)
Onda i klezmer verzija:
I na kraju ono što svi znate, ali niste imali pojma da je u pitanju ista pesma:
I još jedan klezmer iz koga je sigurno nastao neki kafanski hit, samo ih ja ne poznajem dovoljno, ne znam koji je... Nažalost, nema ga na youtube-u, ovde može da se čuje:
http://www.reverbnation.com/artist/song_details/5867231 (ono Play dugme s leve strane)
Do veceras su mi bile i 3 drugarice iz Beceja, Adrijana je ispala ( iako ima lepsi i bolji glas od Jovane ) a ostale su Jovana ( cudno mi je da je toliko dogurala ) i Nikoleta... Inace, trebala je da bude i moja verenica ali nije imala vremena ni da se prijavi, jbg, takav je zivot... Mada, ne kaje se, tu ce u sustini pobednik imati neke koristi, ostali nista...
Meni recimo simpaticno peva Tatjana Drordjevic, pre par 4-5 godina sam gostovao sa njom u emisiji koju je vodio Niggor, odusevila me je sa glasom a i ponasanjem, potpuno otkacena devojka...
https://www.youtube.com/watch?v=EKSDYiP0JoM
Krece od 2:50
Meni recimo simpaticno peva Tatjana Drordjevic, pre par 4-5 godina sam gostovao sa njom u emisiji koju je vodio Niggor, odusevila me je sa glasom a i ponasanjem, potpuno otkacena devojka...
https://www.youtube.com/watch?v=EKSDYiP0JoM
Krece od 2:50
Mihael- mvp
Godina : 37
Maci, svaka cast za Creed... Jedan od mojih omiljenih bendova... ...
wolfvaga- prva petorka
- Datum upisa : 04.10.2010
Jaooo, sto je sladak malecni Dusica
Evo jos jednog Ali on kao moja malena sestra sa nogama ko sa rukama Mama kaze da sam to i ja radila hihi
Evo jos jednog Ali on kao moja malena sestra sa nogama ko sa rukama Mama kaze da sam to i ja radila hihi
PingPong- šesti igrač
Verovatno mnogo kasnim sa muzickim rastom ali poslednjih dana ne izlaze ove pesme iz glave:
Koleman- mvp
- Datum upisa : 05.12.2010
To možda onaj Bodi, ja sam znao...Zemljoradnik ::I na kraju ono što svi znate, ali niste imali pojma da je u pitanju ista pesma
Junglezburn- mvp
- Datum upisa : 02.10.2010
Godina : 38
Lokacija : Balkan - strasti, poroci, nedoumice, odsustvo samokontrole...
Momci (vas dvojica što me zajebavate), malo češće u kafanu da idete, a malo manje da se drogirate.
Bravo za Creed.
Bravo za Creed.
Bodi Bond- mvp
Mislim da je ovaj lik koji se na facebooku predstavlja kao Pantela nešto najluđe što se pojavilo u poslednej vreme... Svakog jutra pročitam šta piše i sit se ismejem...
Кацам игро за Фк Ред Стар са Перицом Огњеновићем позове ме јеан менаџер у објекат типа пословни да одрадим ангажман врсте инострани..
И сад улазим ја у агенциу за младе таленте,(имо тад Пантела двајесседам година наш),кадоно унутра Жигара љомбер лиже сладолед укус страћатела...
Ја реко: "Откуд ти Жигара кои мои овде"...Кад изрече Жигара реченицу тужну..
"Хоћу нађем други клуб,ал нико ме неће"...Сажали се Пантела и одведе га у чекаону...Тад смо решили наш први заеднички супер-сканди,случајно поно..
Кацмо завршили са игром укрштања речи,фазон забавни,навалио Жигара да решимо пријаву за слагалицу..Кадар невера..Пљуснем га по глави,фазон васпитни,а он навалио па навалио.."Ајде Пантела молим те,ајде Пантела молим те"..И помого је Пантела,ние Пантела злотвор..Кацмо почели са асоциациама,стое речи МАТИРО,РАСАН,МАГИЧНИ,ГОЛГЕТЕР...Каже Жигара "Инзаги"..Наш колко сам га пуко тад..Реко "Пиши Пантела ђубре једно покварено"...У том тренутку типа пресудном за кариере типа свецке подтипа мегаломанске долази секретарица и каже у фазну "не прима шеф посете"...
Изнервиро се Жигара (афекат ваљде) и отвара врата од офиса кадоно гузиче се жонпи и Н.Н менаџер и пиуцкају течност врсте алкохол типа виски подтипа Џек Дениелс..
Кадар невера!
А Станкела кома!
Bodi Bond- mvp
nemogu da verujem da Marko Simonceli poginuo, pocivaj u miru legendo, i hvala ti za sve nezaboravne trke u 250 kubika,
posle 15 godina pracenja MotoGP i odrastanjem uz Valentina Rosija odlucio sam da prestanem da gledam, ovom jutrosnjom tragedijom smucio mi se ceo MotoGP
posle 15 godina pracenja MotoGP i odrastanjem uz Valentina Rosija odlucio sam da prestanem da gledam, ovom jutrosnjom tragedijom smucio mi se ceo MotoGP
Everton- prva petorka
Godina : 36
Stvarno tragedija...
Nevezano za ovo, ali sinoc sam tek video da je i Lesli Nilsen umro 2010. godine, nisam znao...
Nevezano za ovo, ali sinoc sam tek video da je i Lesli Nilsen umro 2010. godine, nisam znao...
Mihael- mvp
Godina : 37
Junglezburn- mvp
- Datum upisa : 02.10.2010
Lokacija : Balkan - strasti, poroci, nedoumice, odsustvo samokontrole...
Овај лик, што пише на Фејсу, је бледа сенка лика који као BratPantela
пише на Твитеру. Имитатор.
Погледај, Боди.Али нађи старије твитове, из времена утакмице против
Италије, па на даље.
пише на Твитеру. Имитатор.
Погледај, Боди.Али нађи старије твитове, из времена утакмице против
Италије, па на даље.
Gale- mahač peškirom
- Datum upisa : 28.02.2011
Strana 26 od 40 • 1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 33 ... 40
Strana 26 od 40