Svaštara 6
+44
Gale
Geograf
Everton
lazarminator
Gencha
Markos
air slavkan
Hyperactive
Zemljoradnik
blagoje
Nolle
Tazz
wolfvaga
Marija
Danny Trejo
Manu
Sergej
Karadjordje
bigZ
dane
fizicar
Talicni Tom
superhik
drexler
Kure
expert
XXL
Naissus
Ray Allen
Sensui
2bad4u
Koleman
familija
mlekadzija
Bodi Bond
Anti-RTS
Djole
ZuLuofVozdovac
slobokv83
Junglezburn
Macijauskas
Mihael
PingPong
Dule Kecman
48 posters
Strana 25 od 40
Strana 25 od 40 • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Re: Svaštara 6
Bodi Bond ::Svi vole Rejmonda je vrhunska serija, jedno vreme sam baš bio navučen na nju... Ima sada dosta tih nekih sitkoma na FOXlife-u... Trenutno gledam "Da, draga".
Slazem se sa tobom Bodi, meni takav tip serija odgovara... Recimo da su mi i "Till Death" kao i "Twenty Good Years" takodjer simpaticne iako nisu ni priblizno toliko uspesne...
Man Behaving Badly i Couples ( Coupling, UK verzija ne Americko sranje ) su mi takodjer bile simpaticne na svoj nacin, pogotovo Couples, serija za koju mislim da me je najvise nasmejala od svih koje sam gledao, toliko filozofiranja i glupiranja i fenomenalni Dzef su mi stvarno bili neverovatni...
Meni u danasnje vreme komedije nekako najlakse legnu, lepo se nasmejem i to mi je dovoljno...
Sto se tice Entouraga, nekako mi se cini da je to namenjeno mladjim generacijama, nekako mi te stvari nisu zanimljive...
Mihael- mvp
- Datum upisa : 03.10.2010
Godina : 37
Čekaj bre, ko te ispravi? Profesor/profesorka? Pa "popeti" je svršen glagol, on ne može biti u imperfektu, samo u aoristu. Znači može "oni se popeše". "Popinjali" je glupost kakvu nisam skoro čuo... Hoćeš da kažeš da si na testu imala svršen glagol koji je trebalo da staviš u imperfekat? Koliko ti ljudi nisu normalni...PingPong ::kad smo vec kod toga, postoji li glagol popinjati? Ja kazem da se oni peli/penjali na toranj (stoji imperfekat, pa moram sa imperfektnim vidom da prevodim) i ispravi me sa oni se popinjali.
Naslušao sam se priča o gluposti profesora sa filološkog, sve više mi se čini da oni to rade namerno... (Naravno da ne mislim to stvarno, ali...) Pre nekoliko godina sam se bavio književnim prevođenjem. Iako je lep posao, odustao sam jer od njega ne može da se živi, dobru cenu mogu da dobiju samo ti profesori i asistenti sa fakulteta (mada mnogi od njih pojma nemaju), ostali dobijaju samo mrvice. Kasnije sam u jednoj firmi radio kao koordinator prevodilaca i uglavnom sam radio sa mladim prevodiocima, studentima ili tek svršenim filolozima. Strašno je koliko oni nemaju pojma, srpski znaju samo oni koji su završili filološku gimnaziju, na fakultetu se ništa ne nauči. Usput sam od svih njih slušao bisere njihovih profesora. "Englezima" sam morao mesecima da isterujem naviku da prevode bukvalno, zato što su naučeni da tako treba da se prevodi. To je išlo dotle da su ih terali i neke fraze da prevode doslovno. I posle se pitamo odakle toliko gluposti u prevodima... Meni je često muka da čitam novije prevode knjiga, pogotovu sa engleskog, jer često prepoznajem fraze koje prevodilac ne razume, mogu da rekonstruišem svaku rečenicu kako je izgledala na engleskom, čak ni red reči ne promene iako je engleski red reči potpuno neprirodan u srpskom... Što je najgore, ti loši prevodi su počeli da ostavljaju traga u srpskom, ljudi sve više koriste pogrešan red reči (shvatio sam da se i meni to dešava). Ajde da kažemo da je jezik živa stvar, menja se, to je ok, ali srpski jezik je takav da u mnogim situacijama trpi promeni reda reči, s tim što to donosi novo značenje rečenici. I tako, iznervirao sam se, da ne davim više...
Zemljoradnik- prva petorka
- Datum upisa : 01.10.2010
Godina : 44
^ Profesorka u srednjoj. Secam se bas da je pisalo - ils montaient. A sad posto znam neka pravila, nije mi jasno zasto su stavili imperf. jer imam krajnji cilj. Jao.. Gleda li neko te knjige, proveravali??? Nisma znala recimo kod povratnih glagola da ono SE moze biti i COD i COI, bez obzira sto se menjaju povratni sa etre, ako je zamenica COI, nema slaganja ni u rodu ni u broju. A to je trebalo da znamo jos u osnovnoj (ko je uci fr.), a i u srednjoj(ako je neko ucio tada). I jos nam prof. govori kako mi ne znamo srpski jezik i da je to problem. Pa.. niko nas nije ni ucio. U osnovnoj nas je ucila zena koja je zavrsila fr. a predavala srpski. >.< Kad si dete i ne shvatas puno toga, ali kada se malo udaljis od svega toga, poslozis sve kockice i budu ti jasne neke stvari.
Sto se tice mog faksa u NS-u.. Tu sam jos neutralna, mada za neke ljude stvarno se zapitam sta oni zele od mene? Te moze ovako, te ne sme nikako ovako, a onda ih pitam kako, pa onda kazu bas ono sto sam ja uradila, pa mi hvale rad, a oborise me. piiiii A na fil. u BG... Znam da se svako, ali svako zali na njih. Jedino ko se mozda ne zali su oni sveznajuci koji ne zele da se eksponiraju i sire znanje, ali su tu prvi da te nazovu glupakom, a svoje profesore ljube li ljube, bez obzira sto izvale nesto sto veze nema. A da ne govorim o tome kako su im mamice i tatice poznate badze I onda svi ostali su ispod
Razumem te potpuno. I ja sizim svaki dan, sve cekam kada ce srce da mi otkaze, ali najozbiljnije. Niko ne zeli da nauci dobro, a niko ne zeli ni druge ljude da nauci kako treba, niko nece da siri znanje. Zapravo, onaj ko zeli da siri znanje, ko zeli da nauci decu na pravi nacin, sede kuci i jednostavno ne mogu da nadju posao (stalni posao) ili nadju ali... sica... i niko ti uopste ne vrednuje taj rad. Secam se prof. hemije koja jedna od retkih koja se trudila da nas prvo nauci, natera da razmisljamo, a ne da bubamo i da blage nemamo zasto je to tako. Ali ne moze jedna grupica protiv cele horde idiotizma. Izadjemo iz osnovne potpuno blanko, bubalice, odemo u srednju, ono jos gore. Gramatika se ne pipa ni po gimnazijama! Zalila sam i jos uvek zalim sto nisam u upisala filolosku u SD. Jedna cura iz PO je upisala tamo i u cetvrtoj godini se prebacila u BG, i kaze da je ona fil. gimn. u SD-u mnogo bolja. Strozija, trazi se bas puno, ima puno radionica, izuzetnih predavaca, valjda se oni tamo i brinu za djake u smislu da ih ne prepustaju samim sebima pa da ne dolaze na casove, da luduju, nego ih teraju da se organizuju, da uce redovno, idu u onu pravu korist djaka. Ovamo kod mene.. Pre cu ja mirna sto sam opsovala kretena koji se dernja svaki dan na moje uho, biti izbacena, nego on sto je nasrnuo na mene ili bacio stolicu kao profesorki.. A znanje... E, pa sto nisi bubalica? Sto nisi ekspert u puskicama?
Shvatam i ja da je jezik ziv, ali.. Zar se ne uci neki jezik i sva njegova pravila da bi se on ocuvao? Da se prenosi znanje o tom jeziku? Prenose pravila, lep govor, da... ? Ne znam sa kim sa pricala i dobila kritiku (da tako nazovem) da pogresno rezonujem, da treba da upisem nesto jer volim, zbog sebe, a ne zbog zelje da ucim druge. E, pa zbog toga imamo uciteljice koje nemaju pojma, koje kada dodju u neko selo, maze i paze ono dete ciji roditelji donose i sira i meso i ostalo, lupi ti par redova nekih pravila, pa ti sedi kuci i citaj, neka ti pomognu roditelji (a da.. kao svako ima roditelja, i svako ima zainteresovanog roditelja), pa onda dodje drugi deo osnovne, tu se opet zavlace oni koji ne zele da sire znanje, pa srednja isto, pa fakultet isto (mada je na fakultetu vise ono da se neko pravi vazan, pa prosipa li konstrukcije i termine a da ni on sam ne zna). Nasa prof. knjizevnosti brani doktorat i jedna prof. iz BG-a kaze nasoj kako je upotrebila neke strane reci, i kako je bolje da to ispravi i da upotrebi nasu rec i onda ti prof. Genije izvali nesto na francuskom. Cela sala se smejala. Ali jok! I tako.. I sad idem u kupovinu >.< trebalo je na pijac >.< Ja domacica u persun... grrr Bitno da sam se naspavala.. eeee
Sto se tice mog faksa u NS-u.. Tu sam jos neutralna, mada za neke ljude stvarno se zapitam sta oni zele od mene? Te moze ovako, te ne sme nikako ovako, a onda ih pitam kako, pa onda kazu bas ono sto sam ja uradila, pa mi hvale rad, a oborise me. piiiii A na fil. u BG... Znam da se svako, ali svako zali na njih. Jedino ko se mozda ne zali su oni sveznajuci koji ne zele da se eksponiraju i sire znanje, ali su tu prvi da te nazovu glupakom, a svoje profesore ljube li ljube, bez obzira sto izvale nesto sto veze nema. A da ne govorim o tome kako su im mamice i tatice poznate badze I onda svi ostali su ispod
Razumem te potpuno. I ja sizim svaki dan, sve cekam kada ce srce da mi otkaze, ali najozbiljnije. Niko ne zeli da nauci dobro, a niko ne zeli ni druge ljude da nauci kako treba, niko nece da siri znanje. Zapravo, onaj ko zeli da siri znanje, ko zeli da nauci decu na pravi nacin, sede kuci i jednostavno ne mogu da nadju posao (stalni posao) ili nadju ali... sica... i niko ti uopste ne vrednuje taj rad. Secam se prof. hemije koja jedna od retkih koja se trudila da nas prvo nauci, natera da razmisljamo, a ne da bubamo i da blage nemamo zasto je to tako. Ali ne moze jedna grupica protiv cele horde idiotizma. Izadjemo iz osnovne potpuno blanko, bubalice, odemo u srednju, ono jos gore. Gramatika se ne pipa ni po gimnazijama! Zalila sam i jos uvek zalim sto nisam u upisala filolosku u SD. Jedna cura iz PO je upisala tamo i u cetvrtoj godini se prebacila u BG, i kaze da je ona fil. gimn. u SD-u mnogo bolja. Strozija, trazi se bas puno, ima puno radionica, izuzetnih predavaca, valjda se oni tamo i brinu za djake u smislu da ih ne prepustaju samim sebima pa da ne dolaze na casove, da luduju, nego ih teraju da se organizuju, da uce redovno, idu u onu pravu korist djaka. Ovamo kod mene.. Pre cu ja mirna sto sam opsovala kretena koji se dernja svaki dan na moje uho, biti izbacena, nego on sto je nasrnuo na mene ili bacio stolicu kao profesorki.. A znanje... E, pa sto nisi bubalica? Sto nisi ekspert u puskicama?
Shvatam i ja da je jezik ziv, ali.. Zar se ne uci neki jezik i sva njegova pravila da bi se on ocuvao? Da se prenosi znanje o tom jeziku? Prenose pravila, lep govor, da... ? Ne znam sa kim sa pricala i dobila kritiku (da tako nazovem) da pogresno rezonujem, da treba da upisem nesto jer volim, zbog sebe, a ne zbog zelje da ucim druge. E, pa zbog toga imamo uciteljice koje nemaju pojma, koje kada dodju u neko selo, maze i paze ono dete ciji roditelji donose i sira i meso i ostalo, lupi ti par redova nekih pravila, pa ti sedi kuci i citaj, neka ti pomognu roditelji (a da.. kao svako ima roditelja, i svako ima zainteresovanog roditelja), pa onda dodje drugi deo osnovne, tu se opet zavlace oni koji ne zele da sire znanje, pa srednja isto, pa fakultet isto (mada je na fakultetu vise ono da se neko pravi vazan, pa prosipa li konstrukcije i termine a da ni on sam ne zna). Nasa prof. knjizevnosti brani doktorat i jedna prof. iz BG-a kaze nasoj kako je upotrebila neke strane reci, i kako je bolje da to ispravi i da upotrebi nasu rec i onda ti prof. Genije izvali nesto na francuskom. Cela sala se smejala. Ali jok! I tako.. I sad idem u kupovinu >.< trebalo je na pijac >.< Ja domacica u persun... grrr Bitno da sam se naspavala.. eeee
PingPong- šesti igrač
- Datum upisa : 24.08.2011
Zalud mi daješ primere, ne znam francuski.
Ne znam nikoga ko je išao na filološki u NS, ove priče su sve sa beogradskog. A što se tiče filoloških gimnazija, o obe sam čuo samo lepe stvari.
Ne znam nikoga ko je išao na filološki u NS, ove priče su sve sa beogradskog. A što se tiče filoloških gimnazija, o obe sam čuo samo lepe stvari.
Paaa, ne. Gramatika i pravopis treba da budu samo trenutni presek stanja u jednom jeziku, odnosno da prate promene u svakodnevnom govoru i unose ih u književni jezik. Književni jezik treba da bude tu kao standard komunikacije, da bi se međusobno razumeli svi koji govore tim jezikom i zato je važno koristiti ga. Što bi Nišlija rekao "Al' sam se sinoć učukа̑o, lele majke, da ne bi bratka, izgubi glavu, živ ti ja.", Beograđanin bi rekao "Brate, kako sam se olešio sinoć, da nije ortak bio sa mnom, najeb'o bi, keve mi." Svaki jezik je pun dijalekata, a svaka sredina ima svoj sleng, ali ako kažeš "Kako sam se sinoć napio, čoveče, da nije drug bio sa mnom, sigurno bih stradao", svi će te razumeti.PingPong ::Shvatam i ja da je jezik ziv, ali.. Zar se ne uci neki jezik i sva njegova pravila da bi se on ocuvao?
Vidim da ste spominjali glupe prevode, a po meni najgluplji prevod u vasioni je The whole nine yards - Ubica mekog srca...
Djole- prva petorka
- Datum upisa : 29.10.2010
Godina : 36
Ja sam mislio da je serija ...., tek kada sam odgledao nekoliko epizoda shvatio sam koliko je dobra sprdnja.. Nisam neki fan gledanja online, zna li neko kada ce se emitovati kod nas poslednja sezona.. ?blagoje ::А је л` гледа неко Entourage или сте сви навучени на те комедијице ?
Dule Kecman- mvp
Godina : 34
Овај статус је намењен за мување особа врсте водоземац типа рибицаа..
Начи прво шо морате да укапирате је да ви нисте Пантела,начи плочица без,изгледа без..Начи да су вам шамсе за барење рибица умањене за око двајестри посто..Још ако узмете у обзир да нисте расне полиглоте кошо сам ја,шансе су вам,оно,типа минималне..Капирате?Али без осећања врсте очајавање,морате да сватите да имате још шансе..Начи поента за мување рибица је у овоме..
Најважнии је први контакт,нате оно..Избациш кез типа шмекерски,ако носиш Паћоти,избациш Паћоти у план врсте први и подигнеш обрву у фазну осећања врсте збуњености,фазон неверовање..Друга ствар врсте битна је шта рећи?Коју послуку порати,послати?Коме?Шали се Пантела наравно..Рашмо да будеш убедљив,сигуран у речи врсте заводничке,муцања без..Жонпиевог говора без..
Трећа ствар је стартна фора...Наш оно..Еееј мала ел лишво воду?Ако каже лимво,ти јој кажеш онда волиш шесетпет посто мене...Капирате..Ае ние битно..
Ако сте вулгарис популис употребите зонфић..Еееј мала мој орган типа полни је мртав,ел ти не смета ако га сахраним у твои анал...То су неке форе..Мрзи Пантелу да пише још,ал мисим да сам помого...
Љуби Пантела и жели срећу!
(мало ће Пантела да одсуствуе са странице због обавеза)
Bodi Bond- mvp
Godina : 38
Znam i za karlovacku gimn. i ona je isto predobra sto se jezika tice. Mislim da su to te tri gimn. koje se bas dobro bave jezicima. Ako ima jos neka, neko ce dodati. Ja sam bliza SD-u pa mi je nahvalise
A zar nije cilj da te svako razume? Da se ocuva knjizevni jezik, srpski knjizevni? Ako i ono malo ljudi koji bi da ga ocuvaju, krenu da ubacuju strane konstrukcije, sleng u knjizevna dela, knjizevni jezik ce se promeniti. Pogotovu ako se ubacuje nesto sto uopste nije u duhu srpskog jezika.
"Kako sam se sinoć napio, čoveče, da nije drug bio sa mnom, sigurno bih stradao", svi će te razumeti.
A zar nije cilj da te svako razume? Da se ocuva knjizevni jezik, srpski knjizevni? Ako i ono malo ljudi koji bi da ga ocuvaju, krenu da ubacuju strane konstrukcije, sleng u knjizevna dela, knjizevni jezik ce se promeniti. Pogotovu ako se ubacuje nesto sto uopste nije u duhu srpskog jezika.
PingPong- šesti igrač
- Datum upisa : 24.08.2011
Da kontaktiramo ovu devojku da nam se pridruži na basketu...
Junglezburn- mvp
- Datum upisa : 02.10.2010
Lokacija : Balkan - strasti, poroci, nedoumice, odsustvo samokontrole...
Zemljoradnik ::Naslušao sam se priča o gluposti profesora sa filološkog, sve više mi se čini da oni to rade namerno... (Naravno da ne mislim to stvarno, ali...)
Ај што не знају, али кад узму да те исправљају! Мој буразер је имао професорку српског која га је исправљала јер је говорио (правилно) резач за оловке! Она је наравно говорила зарезач за оловке (неправилно) а није се либила и друге да опомиње ако не говоре онако како су њу погрешно научили.
ZuLuofVozdovac- mvp
- Datum upisa : 06.10.2010
Kraljevi!
Junglezburn- mvp
ovo u Evropskoj uniji ne bi smeli da urade
slobokv83- mvp
- Datum upisa : 12.12.2010
Godina : 41
Izgleda da me nisi razumela... Govorni jezik se menja i ne možeš da ispeglaš sve dijalekte, da nateraš sve ljude da govore isto. A i čemu to? Književnik jezik se menja vrlo sporo, taman toliko da prati zajedničke promene u većini dijalekata (ili u najzastupljenijim dijalektima) tako da svi i dalje mogu da ga razumeju. U suprotnom, kada se književni jezik ne bi menjao ni to malo, došli bi ponovo u apsurdnu situaciju da književni jezik razume samo jedan mali broj obrazovanih ljudi i to tek nakon što ulože određeni trud da ga nauče, kao što je bilo sa slavenoserbskim (zvao se sa "b") u XIX veku. Pravopis i gramatika treba da prate te promene i to je to. Pročitaj neku knjigu od pre 50 godina i videćeš male razlike u odnosu na današnji književni jezik, ali ipak postoje. Što dalje ideš, razlike su sve veće. Za to vreme, sleng se menjao mnogo brže, kao i većina dijalekata, ali poenta je da u svakom trenutku što više ljudi koji govore srpski jezik (bez obzira na dijalekat) razume trenutni književni srpski.PingPong ::A zar nije cilj da te svako razume? Da se ocuva knjizevni jezik, srpski knjizevni? Ako i ono malo ljudi koji bi da ga ocuvaju, krenu da ubacuju strane konstrukcije, sleng u knjizevna dela, knjizevni jezik ce se promeniti. Pogotovu ako se ubacuje nesto sto uopste nije u duhu srpskog jezika.
Ja sam protiv stranih konstrukcija i slenga u književnim delima, osim kada je delo takvo da zahteva poseban stil. Ali svakako ih ne treba potpuno izbaciti. Svaka knjiga koja se napiše današnjim slengom, predstavlja fosil za neke buduće istraživače jezika, tako da s te strane nije u pitanju uzalud bačen papir.
Jedno pitanje za tebe Z kako covece imas toliko informacija? Kosarka,muzika itd..Sinoc se i Bodi pitao slicno nesto..
Macijauskas- mvp
Samo mala ispravka, nisam mislio konkretno na Zemljoradnika. Mislio sam na par ljudi na ovom forumu, da ne imenujem sada, koji zaista imaju informacije iz svih mogućih oblasti. Ja se trudim da samo košarku ispratim, pa mi ni to ne uspeva baš u potpunosti...
Bodi Bond- mvp
Pa ne može da prati i košarku i šta ti pišeš u isto vreme!
Junglezburn- mvp
Zemljoradniče, mislim da se primila
slobokv83- mvp
- Datum upisa : 12.12.2010
Godina : 41
slobokv83 ::Zemljoradniče, mislim da se primila
Kvarno...
Talicni Tom- prva petorka
- Datum upisa : 08.10.2010
Junglezburn ::Pa ne može da prati i košarku i šta ti pišeš u isto vreme!
Crni Slobo, šta to pričaš.
Maci, mene samo zanima mnogo stvari, ali informacije koje ja imam su uglavnom prilično opšte. Teško da sam stručnjak u bilo kojoj oblasti.
Pa zanima i mene, ali se pored vas nekoliko ovde ponekad osecam kao tupan neki, kad vidim koliko je moje neko elementarno znanje ispod vaseg nivoa.
Macijauskas- mvp
Strana 25 od 40 • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Strana 25 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu